'McDonald's ontwijkt ook belastingen buiten EU'

De belastingontwijking van fastfoodketen McDonald's, via schimmige fiscale constructies en mazen in de wet, zou ook buiten Europa spelen.

Dat stellen vertegenwoordigers van Amerikaanse en Europese vakbonden woensdag. Voor zover bekend zou McDonald's wereldwijd voor circa 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) aan belastingen hebben ontweken.

De bonden maakten eerder melding dat McDonald's in de afgelopen jaren voor ongeveer 1 miljard euro aan belastingen heeft ontweken in Europa via een gunstige fiscale constructie in Luxemburg. Voor de bonden reden om de Europese Commissie te vragen de belastingmoraal van het Amerikaanse bedrijf onder de loep te nemen.

Nu blijkt McDonald's ook in Australië schuldig aan krap 500 miljoen Australische dollar aan belastingontwijking. Ook in andere belangrijke markten zou de keten er veel aan doen om maar geen geld aan de fiscus over te hoeven maken.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie