De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag met fikse winsten gesloten.

Uitspraken van ECB-bestuurder Benoît Cœuré dat de centrale bank in mei en juni versneld staatspapier opkoopt om de zomerluwte op de obligatiemarkt voor te zijn, gaven de handel een steuntje in de rug.

In Amsterdam naderde de AEX-index weer de grens van 500 punten. De leidende graadmeter steeg 1,8 procent tot 499,18 punten. De Midkap ging 0,7 procent omhoog tot 758,70 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 2,2 en 2,1 procent hoger de handel uit. Voor de FTSE in Londen bleef de winst beperkt tot 0,4 procent.

De opmerkingen van Cœuré zorgden voor dalende rentes op de obligatiemarkten, waardoor het schuldpapier minder interessant wordt voor beleggers en zij hun geld steken in aandelen. Het opkoopprogramma van de ECB is bedoeld om de lage inflatie en economische groei in de eurozone een impuls te geven.

Delta Lloyd

In de AEX won verzekeraar Delta Lloyd 2,7 procent na een positief handelsbericht. Informatieleverancier Reed Elsevier kreeg er 3,2 procent bij na een adviesverhoging door analisten van Goldman Sachs.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een winst van 4,2 procent. Onderaan stond oliemaatschappij Shell, met altijd nog een plusje van 0,2 procent.

In de Midkap won Tomtom ruim 13 procent. Het navigatiebedrijf heeft zijn overeenkomst met de Amerikaanse technologiereus Apple verlengd en uitgebreid. Tot de sterkste dalers behoorde luchtvaartgroep Air France-KLM, dat in Alitalia een belangrijke samenwerkingspartner dreigt te verliezen.

Ballast Nedam

Bij de kleinere bedrijven steeg Ballast Nedam ruim 14 procent in waarde. De noodlijdende bouwer kondigde aan met een aantal buitenlandse partijen te praten over een fusie of overname.

De euro stond door de uitlatingen van Cœuré onder druk en was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1352 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 57,52 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 64,38 dollar op.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl