Door de zeer lage rentes die centrale banken wereldwijd hanteren, zijn de risico's op financiële instabiliteit toegenomen.

Dat stellen bestuursvoorzitters van verschillende financiële instellingen, waaronder de banken UBS en HSBC alsook investeerder BlackRock maandag in een gezamenlijke verklaring in zakenkrant Financial Times.

Volgens de topmannen is het in principe niet verkeerd dat centrale banken de rentes laag houden, maar gaat het beleid gepaard met de nodige risico's. Met strengere spelregels voor het toezicht zouden de risico's beter in toom zijn te houden.

Onder meer pleiten de topmannen voor streng toezicht op hedgefondsen en andere niet-officiële instellingen. Zouden strenge regels alleen voor officiële spelers als banken en verzekeraars gelden, dan zou er mogelijk een verschuiving kunnen plaatsvinden naar de 'schaduwkant' van de markt, aldus de verklaring

Het toezicht geldt onder meer bij het verstrekken van hypotheken. Door de hypotheek te koppelen aan het inkomen en de waarde van het onderpand wordt het risico op overwaardering van vastgoed beperkt. Daarmee wordt voorkomen dat er een zeepbel ontstaat op de huizenmarkt zonder dat daarbij de rente omhoog gaat.