De effectenbeurs in Amsterdam is maandag met een klein verlies gesloten.

Elders in Europa lieten de meeste beurzen een positief beeld zien. Op het Damrak was bouwer BAM een flinke verliezer na tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent lager op 490,15 punten. De Midkap verloor 0,9 procent tot 753,70 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 0,4 procent omhoog. De DAX in Frankfurt was een positieve uitschieter met een winst van 1,3 procent.

In de AEX stond digitaal beveiliger Gemalto bovenaan met een plus van 0,9 procent. Staalconcern Arcelormittal was de grootste daler met een verlies van 2,4 procent, gevolgd door vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco (min 2 procent).

BAM

In de Midkap ging BAM 6,7 procent onderuit. Het bouwbedrijf dook in het eerste kwartaal in de rode cijfers. Analisten spraken van een teleurstellend resultaat. Fugro leverde 0,6 procent in. Volgens Het Financieele Dagblad nadert de bodemonderzoeker de eindfase van de verkoop van zijn divisie Subsea.

Op de lokale markt won Pharming 2,2 procent. Het biotechnologiebedrijf lanceerde samen met Clinigen Group een wereldwijd programma dat ervoor moet zorgen dat patiënten in landen waar Ruconest niet beschikbaar is, alsnog toegang krijgen tot het middel tegen acute zwellingen.

Telegraaf Media Groep

Het aandeel Telegraaf Media Groep (TMG) steeg 0,2 procent. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf vertrekt bij de krant.

BHP Billiton zakte in Londen 4,6 procent, na opsplitsing van het mijnbouwbedrijf. South32, waarin de niet-kernactiviteiten van BHP zijn ondergebracht, kende een tegenvallend debuut op de Londense beurs. South32 ging ook in Australië en Zuid-Afrika naar de beurs.

De euro was 1,1352 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 59,45 dollar. Brentolie daalde 1 procent tot 66,16 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl