BAM is in het eerste kwartaal van dit jaar in de rode cijfers gedoken, vooral door het ontbreken van boekwinsten bij zijn investeringssectoren vastgoed en publiek-private samenwerking (pps).

Dat blijkt uit een tussentijds handelsbericht dat het grootste bouwbedrijf van Nederland maandag publiceerde.

Het resultaat voor belastingen was 21,1 miljoen euro negatief, waar een jaar eerder nog een winst van 4,6 miljoen euro in de boeken werd gezet. De omzet steeg wel, van 1,57 miljard euro tot 1,64 miljard euro.

Volgens bestuursvoorzitter Rob van Wingerden lag de prestatie van de operationele sectoren, bouw en techniek en infra, ''aan de onderkant van onze verwachtingen'' door de aanhoudende uitdagingen bij het afronden van enkele oudere projecten en nog steeds te hoge overheadkosten, vooral in Nederland.

Voorzichtig

De topman zei vol vertrouwen te blijven ''maar voorzichtig''. De marktomstandigheden zijn volgens Van Wingerden wisselend ''maar over het algemeen positiever dan een jaar geleden, hetgeen tot uiting komt in de groei en verbeterende kwaliteit van onze orderportefeuille''.

BAM had aan het eind van het kwartaal nog voor 11 miljard euro aan opdrachten in de boeken, tegen 10,3 miljard euro een jaar eerder.

BAM handhaaft de verwachtingen die in februari werden afgegeven. Het bedrijf rekent op jaarlijkse kostenbesparingen van minimaal 100 miljoen euro en een verlaging van het werkkapitaal van ten minste 300 miljoen euro eind 2015.

Teleurstellend

Het negatieve resultaat voor belastingen dat BAM presenteerde over het eerste kwartaal is teleurstellend. Dat zei analist Joost van Beek van zakenbank Theodoor Gilissen maandag. ''Wij hadden toch wel op een winst gerekend''.

De marktkenner is wel te spreken over de financiële positie en het orderboek die beide ''wat beter dan verwacht'' waren. Van Beek is niet negatief over het winstpotentieel bij de grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland. ''De marges bij recent verworven opdrachten zijn duidelijk hoger en de pijn op oude projecten is grotendeels geleden''.