Bodemonderzoeker Fugro nadert de eindfase van de belangrijke verkoop van zijn divisie Subsea.

Het bedrijf opent de boeken voor een handvol partijen die een indicatief bod hebben uitgebracht op Subsea, dat onderzeese gas- en olie-installaties onderhoudt en inspecteert. Dat stelt Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van ingewijden.

De krant merkt daarbij op dat analisten de verkoop van de divisie als een middel voor Fugro zien om zich te wapenen tegen de ongevraagde avances van Boskalis, dat in enkele maanden tijd een belang van 25 procent heeft opgebouwd in de bodemonderzoeker.

Fugro hoopt, aldus een van de bronnen, dat er nog voor de zomer een handtekening staat onder een contract voor de verkoop van Subsea, dat op ruim 400 miljoen euro wordt gewaardeerd.

Als strategische kopers worden Oceaneering, Harkand, Bibby Offshore en DeepOcean genoemd. De privateequitybedrijven KKR en Carlyle gelden ook als kandidaat-kopers.

Vaart

Fugro lijkt vaart te maken met zijn strategische agenda. Dat constateert Rabobank maandag naar aanleiding van het bericht.

''Een meerderheid van Subsea verkopen voor een goede prijs zou duidelijk positief zijn'', aldus Rabobank. Dit zou de nettoschuld substantieel verlagen en het concern met een ''betere focus'' achterlaten.