Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft in het eerste kwartaal voor het eerst sinds 2010 weer winst gemaakt op zijn raffinagetak.

Het bedrijf profiteerde vooral van een stijging van de brandstofprijzen in het Zuid-Amerikaanse land.

De nettowinst van Petrobras daalde vergeleken met een jaar eerder nog wel licht, met 1 procent naar 5,3 miljard Braziliaanse real (bijna 1,6 miljard euro). Maar het onderliggende bedrijfresultaat (ebitda) liep op met 50 procent tot 21,5 miljard real. Dat was ver boven de verwachtingen van analisten.

Petrobras kampte afgelopen jaren met fikse verliezen op de verkoop van benzine en diesel in eigen land. De Braziliaanse overheid dwong het staatsbedrijf de prijzen laag te houden om de inflatie te beteugelen.

Fraude

Petrobras is tevens verwikkeld in een omvangrijke fraudezaak. Hierdoor moest het oliebedrijf vorig jaar miljarden afschrijven. Over 2014 boekte Petrobras een recordverlies van 21,6 miljard real.

Werknemers van het bedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers in ruil voor opdrachten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de fraude.

Onder leiding van een nieuwe topman, Aldemir Bendine, werkt Petrobras inmiddels aan verbetering en herstel. In juni zal het bedrijf met een nieuw businessplan naar buiten komen. Het bedrijf wist zijn grote schuldenlast afgelopen kwartaal al met zo'n 14 procent te verminderen. En sinds Bendine in februari aantrad zijn de aandelen van Petrobras met meer dan 50 procent in waarde gestegen.