De beurzen in New York zijn vrijdag met overwegend kleine winsten gesloten.

Beleggers kregen tegenvallende cijfers voorgeschoteld over de Amerikaanse industrie en het vertrouwen onder consumenten.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, sloot 0,1 procent hoger op 18.272,56 punten. De bredere S&P 500 scherpte het record van een dag eerder nog wat verder aan met een plus van 0,1 procent op 2122,73 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5048,29 punten.

De Amerikaanse industrie heeft in april 0,3 procent minder geproduceerd dan een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op een stabiele productie. Ook bleek dat het consumentenvertrouwen, zoals maandelijks gemeten door de universiteit van Michigan, in mei flink is afgenomen. Ook hier werd op een stabilisatie gerekend.

De sterkste stijger in de Dow was Cisco Systems. De fabrikant van netwerkapparatuur, die eerder deze week met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwam, won 1,7 procent. Ook sportkledingfabrikant Nike en doe-het-zelfketen Home Depot waren in trek met koerswinsten van 1,5 en 1,3 procent.

Software- en technologiegigant Microsoft was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 0,9 procent. Vliegtuigbouwer Boeing en creditcardmaatschappij American Express leverden allebei 0,7 procent in.

Chipmachinefabrikant Applied Materials, die onlangs de miljardenovername van zijn Japanse branchegenoot Tokyo Electron afblies, meldde donderdag nabeurs een forse winstgroei over het afgelopen kwartaal. Bovendien overtrof de omzetprognose de gemiddelde verwachting van analisten. Het aandeel won 1,7 procent.

De euro was 1,1445 dollar waard, tegen 1,1435 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 59,82 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 66,89 dollar op.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen