De Europese aandelenbeurzen kregen donderdagmiddag een impuls van de flink hogere opening op Wall Street.

In de uren daarvoor kwamen de graadmeters amper van hun plek. In Amsterdam nam staalconcern ArcelorMittal de AEX op sleeptouw.

Het staalconcern boekte een stevige winst nadat de Europese Commissie bekendmaakte prijsdumping door China en Rusland te onderzoeken.

De AEX koerste anderhalf uur voor het slot 0,7 procent hoger op 489,98 punten. De Midkap steeg ook 0,7 procent, tot 756,15 punten. De beurs in Londen ging 0,1 procent vooruit, terwijl de hoofdindices in Frankfurt en Parijs tot 1,1 procent stegen.

Arcelormittal

Arcelormittal won 7,1 procent. De branchegenoten ThyssenKrupp en Salzgitter wonnen respectievelijk 2,8 en 7,9 procent aan beurswaarde. Kunstmestproducent OCI was de op een na sterkste stijger in de AEX met een winst van 3 procent.

In de Midkap was Galapagos de sterkste stijger met een winst van 4,7 procent. Het biotechnologiebedrijf verwacht 275 miljoen dollar op te halen met zijn beursgang op de Nasdaq in New York.

Telefónica

In Madrid opende Telefónica de boeken. Het Spaanse telecombedrijf presteerde in het eerste kwartaal aanzienlijk beter dan een jaar eerder. Beleggers hadden echter op meer gehoopt en stuurden het aandeel 1,8 procent lager.

Vliegtuigbouwer Airbus steeg 0,4 procent in Parijs na een order van bijna 1,7 miljard euro van de Indiase overheid voor 56 militaire transportvliegtuigen. Het gaat om tweemotorige transportvliegtuigen van het type C295, die door Airbus in samenwerking met het Indiase concern Tata worden gebouwd.

Euro

De euro zat opnieuw in de lift en was 1,1403 dollar waard, tegen 1,1332 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De recente stijging hangt samen met twijfels over de kracht van het herstel van de Amerikaanse economie. Daardoor kan het langer duren voordat de rente in de Verenigde Staten wordt verhoogd dan eerder werd aangenomen.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 60,65 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,4 procent tot 67,07 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl