De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag nauwelijks in beweging gekomen.

Beleggers reageerden in een nieuwsluwe handelssessie ook amper op tegenvallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk een fractie onder de slotstand van een dag eerder op 18.060,49 punten. De brede S&P 500 sloot eveneens nagenoeg vlak op 2.098,48 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omhoog tot 4.981,69 punten.

Amerikaanse winkeliers verkochten vorige maand evenveel als een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een stijging met 0,3 procent.

Delta Air Lines

Bij de bedrijven wist onder meer Delta Air Lines de aandacht op zich gericht. De luchtvaartmaatschappij klom 1,5 procent nadat het had aangekondigd voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen en het kwartaaldividend fors te verhogen.

Modehuis Ralph Lauren leverde 3 procent aan beurswaarde in. Het bedrijf zag in het eerste kwartaal de winst dalen. Warenhuisketen Macy's verloor 2,5 procent. De kwartaalresultaten van het bedrijf voldeden niet aan de eigen verwachtingen, onder meer door winters weer en door stakingen in Amerikaanse havens.

Danaher

Industrieconcern Danaher, dat bekendmaakte dat het zich opsplitst in twee bedrijven, klom 1,6 procent. Danaher maakte ook bekend voor 13,8 miljard dollar de producent van systemen voor de zuivering van water en lucht Pall over te nemen. Het aandeel Pall klom ruim 4 procent.

Aan het overnamefront werd ook bekend dat pijpleidingbedrijf Williams Companies (plus 6,2) gasbedrijf Williams Partners (plus 22,7 procent) overneemt.

De euro stond bij de slotbel op Wall Street op 1,1343 dollar, tegen 1,1332 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 60,17 dollar. Een vat Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en werd verhandeld op 66,52 dollar.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen