Het Deense industriële conglomeraat A.P. Møller-Maersk heeft dankzij een eenmalige bate een flinke winstgroei gerealiseerd in het eerste kwartaal. 

Uit de cijfers die woensdag werden gepresenteerd, bleek dat de lage olieprijs een wissel trok op de olietak en dat het containervervoer profiteerde van een sterkere dollar.

Maersk verkocht in de periode een flink pakket aandelen in Danske Bank en verdiende daar 223 miljoen dollar op. De nettowinst steeg met 30 procent van 1,2 miljard dollar tot 1,57 miljard dollar (1,4 miljard euro). De omzet daalde, onder meer door de flink lagere olieprijs, met 1,2 miljard dollar tot 10,5 miljard dollar.

Bij Maersk Oil werd een winst geboekt van 208 miljoen dollar, tegen 346 miljoen dollar een jaar eerder. Een flink hogere productie woog niet op tegen de effecten van de lagere olieprijs. De containertak, Maersk Line, was goed voor een winst van 714 miljoen dollar in vergelijking met 454 miljoen euro vorig jaar. De verbetering was te danken aan zowel de hogere waarde van de dollar als aan lagere bunkerprijzen.

Maersk denkt dat de onderliggende winst over het hele jaar uitkomt op 4 miljard dollar. In de eerste drie maanden werd daarvan al 1,3 miljard dollar behaald.