De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten, na een flinke koersval aan het einde van de sessie.

Met name in Duitsland liep het verlies fors op. Beleggers verwerkten een grote stroom kwartaalcijfers en kregen ook een reeks cijfers over de economische groei in de eurozone voor de kiezen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 486,69 punten. De Midkap klom 0,4 procent tot 751,23 punten. De beurs in Parijs leverde 0,3 procent in.

In Frankfurt liep het verlies op tot 1,1 procent. De FTSE in Londen sloot 0,3 procent in de plus en ook Wall Street stond bij het sluiten van de Europese handel een fractie hoger.

Eurozone

Uit cijfers woensdagochtend bleek onder meer dat de economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal opnieuw licht is versneld. De Franse economie groeide daarbij veel sterker dan verwacht, terwijl de groei in Duitsland en Nederland terugviel.

Wolters Kluwer

In de AEX-index was Wolters Kluwer de grootste verliezer met een min van krap 4 procent nadat het zijn kwartaalcijfers bekend had gemaakt. De informatieleverancier boekte groei in Noord-Amerika en Azië, maar hield tegelijkertijd last van de zwakke markt in Europa.

Aegon verloor 3,1 procent. De verzekeraar zag de kwartaalwinst dalen, door een onverwacht hoog aantal uitkeringen op levensverzekeringen in de Verenigde Staten.

Altice was opnieuw de sterkste stijger met een plus van 6,9 procent. Het Franse kabelbedrijf, dat dinsdag al 9 procent won dankzij sterke kwartaalcijfers, profiteerde van een positief analistenrapport van Rabobank.

BAM

In de Midkap was BAM de sterkste stijger met een winst van 6,2 procent. De bouwer kreeg een grote opdracht in Manchester en werd door Rabo op de kooplijst gezet. Concurrent Heijmans won 3,8 procent, ondanks een licht tegenvallend handelsbericht.

In Londen klom bierbrouwer SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, 2,1 procent na meevallende kwartaalcijfers. Vivendi zakte 0,5 procent in Parijs. Het Franse mediaconcern boekte in het eerste kwartaal meer winst.

De euro stond op 1,1332 dollar, tegen 1,1243 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 61,13 dollar. Een vat Brentolie werd 1,2 procent duurder en werd verhandeld op 67,66 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl