De Amerikaanse beurzen openen de handelsdag dinsdag naar verwachting in de min.

Beleggers kampen onder meer met een heuse uitverkoop op de obligatiemarkten. Daarnaast zijn er zorgen over een renteverhoging van de Fed die mogelijk eerder plaatsvindt dan gedacht.

Maandag werd bekend dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties hard is opgelopen. Het rendement op tienjarige 'Treasuries' bereikte daarbij het hoogste punt van dit jaar. De tienjaarsrente liep op van 2,14 naar 2,27 procent.

Ook de rente op kortere leningen ging verder omhoog. Volgens marktanalisten bewegen de aandelenkoersen dinsdag, evenals op maandag, op het sentiment dat speelt op de obligatiemarkten.

Nieuws van de dag lijken toch wel de overnameperikelen van telecombedrijf Verizon dat zijn zinnen heeft gezet op internetaanbieder AOL.

Verizon heeft zo'n 4,4 miljard dollar over voor de internetpionier. AOL timmert tegenwoordig aan de weg als leverancier van digitale mediacontent. Het is eigenaar van onder meer het techologieblog TechCrunch en internetkrant The Huffington Post.

Gap

Kledingketen Gap wist in zijn eerste kwartaal niet te overtuigen. Onder meer de omzet van de keten bleef achter bij de gemiddelde verwachting van analisten. Ook distributeur van geneesmiddelen McKesson weet de aandacht op zich gericht. Het bedrijf opent nabeurs de boeken.

Ook zijn de olieprijzen de afgelopen tijd weer omhoog gegaan, wat mogelijk van invloed kan zijn voor de markten.

De Dow-Jonesindex eindigde maandag 0,5 procent in de min op 18.105,17 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,5 procent, tot 2105,33 punten. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq sloot met 4993,57 punten 0,2 procent onder de slotstand van vrijdag.