Ahold en Delhaize voeren verkennende gesprekken over een mogelijke fusie.

Dat bevestigden de twee supermarktbedrijven dinsdag naar aanleiding van recente berichten in Belgische media.

Of de gesprekken ook tot een overeenkomst leiden valt nog niet te zeggen, aldus het concern.

Ook in 2006 waren de twee bedrijven met elkaar in gesprek over een fusie. Dat ketste toen af. Delhaize eiste een fusie van gelijken, en daar kon het grotere Ahold zich niet in vinden.

Het moederbedrijf van Albert Heijn is al marktleider in Nederland en kan dat samen met Delhaize ook in België worden.

Nu is Colruyt nog de grootste supermarktketen in dat land. Ook in de Verenigde Staten kunnen de twee bedrijven elkaar versterken. Analisten zien kostenvoordelen die kunnen oplopen tot wel 1 miljard euro.

Ahold behaalde vorig jaar een omzet van 32,8 miljard euro. Bij Delhaize kwamen de opbrengsten uit op 21,4 miljard euro.

Kort na opening van de beurzen koerst het aandeel Ahold 2,8 procent hoger. Delhaize wint in Brussel 2,5 procent.

Vriendelijk

De bevestiging van de fusiegesprekken tussen Ahold en Delhaize is positief, vooral omdat de twee bedrijven met een gezamenlijk persbericht naar buiten zijn gekomen. Dat toont aan dat de coördinatie in orde is en dat een eventuele fusie vriendelijk zal verlopen, schrijft ING in een commentaar.

Analisten van de bank wijzen erop dat de vakbonden in België maandag opheldering vroegen, nadat zakenkrant De Tijd afgelopen weekeinde melding had gemaakt van de overnamegesprekken. Zij vermoeden dat dit de aanleiding kan zijn geweest voor de officiële bevestiging.

Ontslagronde

De vakbonden in België lieten maandag al weten bezorgd te zijn over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid bij het supermarktbedrijf, dat al midden in een grote ontslagronde zit.

Zij dreigden met acties als Delhaize niet voor woensdag duidelijkheid zou verschaffen over de gesprekken met Ahold.

Delhaize heeft wereldwijd een kleine 150.000 mensen in dienst, waarvan ruim 16.000 in België. Van de in totaal 227.000 werknemers van Ahold werken er 97.000 in Nederland, België of Duitsland. Voor beide bedrijven geldt dat de VS het grootste aandeel heeft in zowel de omzet als het aantal medewerkers.