Thyssenkrupp verhoogde dinsdag zijn winstverwachting voor het boekjaar dat eind september afloopt.

De grootste staalfabrikant van Duitsland haalde in het vorige boekjaar voor het eerst in vier jaar winst en deed goede zaken in de afgelopen zes maanden. Rivaal ArcelorMittal gaf vorige week juist een winstwaarschuwing.

Thyssenkrupp voerde zijn bedrijfsresultaat (ebit) exclusief eenmalige posten met 32 procent op tot 405 miljoen euro. Die groei is vooral te danken aan kostenbesparingen.

Het concern mikt nu op een bedrijfsresultaat van 1,6 miljard à 1,7 miljard euro, tegen 1,5 miljard euro bij de vorige prognose. Het vorige boekjaar werd afgesloten met een winst van ruim 1,3 miljard euro.

Europa bleek een sterke markt voor Thyssenkrupp, dat zijn bedrijfsresultaat in de regio met 77 procent zag stijgen tot 113 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag in de afgelopen veertien kwartalen. De Amerikaanse divisie bleef in de min, vooral als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten.

De nettowinst van Thyssenkrupp daalde met 82 procent tot 48 miljoen euro als gevolg van een boekverlies van 100 miljoen euro op de verkoop van het onderdeel VDM, dat gespecialiseerd is in hoogwaardige legeringen. De omzet steeg met ruim 7 procent tot 11 miljard euro.