Shell heeft maandag toestemming gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor proefboringen naar olie en gas in het Arctische gebied nabij Alaska.

Het voorstel van het olieconcern voldoet volgens het Bureau of Energy Management aan de eisen die worden gesteld om het milieu te beschermen.

Aan de goedkeuring zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet Shell ook alle benodigde vergunningen krijgen van andere autoriteiten in betrokken staten en op federaal niveau.

Shell meldde eind januari dit jaar terug te willen keren naar Alaska om daar proefboringen te verrichten. Aanvankelijk was het plan om de werkzaamheden al vorige zomer te hervatten. Shell liep in 2012 tegen grote problemen aan bij boringen in de regio en heeft de operatie sindsdien opgeschort.

Boorschip

Dat besluit werd mede ingegeven door de problemen die ontstonden bij het verslepen van boorschip Kulluk, dat op oudjaarsdag 2012 strandde in de buurt van de plaats Kodiak in Alaska. De Kulluk liep aan de grond nadat het schip tijdens een storm was losgeslagen van zijn sleepkabels.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemde het besluit van de Amerikaanse autoriteiten maandagavond onverantwoord. ''De natuur in het Arctisch gebied staat zwaar onder druk door opwarming als gevolg van klimaatverandering. Een olielekkage die niet is op te ruimen betekent een ramp voor de toch al kwetsbare natuur en brengt het ecosysteem voor vele decennia ernstige schade toe'', stelde WNF-directeur Johan van de Gronden.

Verontwaardiging

WNF vindt dat Shell lijdt aan ''een beangstigende vorm van zelfoverschatting'' ten aanzien van zijn capaciteiten om veilig naar Arctische olie te boren.

Ook Greenpeace reageerde verontwaardigd op het groene licht voor de poolboringen van Shell. Volgens de milieu-activisten is een olieramp in het noordpoolgebied bij boringen ,,onontkoombaar'', terwijl er geen methode zou zijn om lekkages in het gebied te stoppen en om de schade op te ruimen.