De aandelenbeurzen op Wall Street stonden maandag in het laatste handelsuur op verlies.

Beleggers nemen gas terug na de stevige opmars van vrijdag, die werd ingegeven door gunstige berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Overnamenieuws zorgde voor wat reuring bij oliebedrijven.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de min op 18.105,17 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,5 procent, tot 2105,33 punten. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq sloot met 4993,57 punten 0,2 procent onder de slotstand van vrijdag.

Meer vuurwerk was er op de obligatiemarkten, waar de rentes fors stegen. Deskundigen wezen op een mix van factoren voor de dalende obligatiekoersen, die omgekeerd bewegen ten opzichte van de rente. Zo wordt mogelijk geanticipeerd op een hogere inflatie, met het oog op het herstel van de olieprijs in de afgelopen weken. Daarnaast werken de uitverkoop van obligaties in Europa en tekenen dat de economische groei in de VS verder aantrekt door.

Noble Energy werd 6,2 procent minder waard, na de aankondiging van de overname van Rosetta Resources, dat er in één klap 27 procent aan beurswaarde bijkreeg. Beide bedrijven houden zich bezig met de ontdekking en ontginning van nieuwe olie- en gasvoorraden. Met de overname is inclusief schuld een bedrag van 3,9 miljard dollar gemoeid.

Machinebouwer Caterpillar voerde de Dow Jones aan met een winst van 1,7 procent. De positieve stemming rond het bedrijf werd gevoed door analisten, die stelden dat de fabrikant van onder meer mijnbouwapparatuur kan profiteren van een opleving in de grondstoffensector.

Sotheby's won ruim 1 procent. Het internationale veilinghuis meldde maandag dat het in het eerste kwartaal meer winst heeft gehaald, op een omzet die lager was dan een jaar eerder.

Zuivelproducent Dean Foods werd beloond met een koerswinst van 6,5 procent, nadat het bedrijf beter dan verwachte kwartaalcijfers en een zonnige prognose voor de rest van het jaar had gepresenteerd. Farmaceut Actavis deed het vorig kwartaal ook beter dan verwacht en werd door beleggers 3 procent hoger gezet.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 59,24 dollar. De euro was 1,1155 dollar waard, tegen 1,1145 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen