De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is maandag met een kleine winst gesloten. 

Supermarktconcern Ahold leidde de dans, na berichten over een mogelijke fusie met het Belgische Delhaize. Elders in Europa vertoonden de aandelenmarkten een minder positief beeld.

De AEX sloot met een winst van 0,4 procent op 492,75 punten. De MidKap-index steeg 0,8 procent naar 755,07 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt leverden 0,3 procent in. De CAC40-index in Parijs sloot 1,2 procent in de min.

Griekenland

In Athene werd een verlies van 2,5 procent op de borden gezet. Volgens ingewijden heeft de Griekse overheid maandag opnieuw een rekening voldaan bij het IMF. De Griekse minister van Financiën hoeft maandagavond bij het overleg met zijn collega's uit de andere eurolanden echter nog niet te rekenen op nieuwe leningen.

Ahold

Ahold voerde de AEX aan met een winst van 5,5 procent. De Belgische krant De Tijd meldde dat Ahold en zijn Belgische concurrent Delhaize (plus 14,5 procent) in gesprek zijn over een fusie. Ahold wilde niet reageren op geruchten in de markt, zo meldde een woordvoerder. Volgens Rabobank zou een fusie tussen de supermarktketens positief zijn voor de waardering van beide bedrijven.

Aegon was een andere opvallende stijger met een plus van 3 procent. De verzekeraar komt woensdag met zijn kwartaalresultaten.

Tomtom

In de MidKap won TomTom 0,3 procent. Het navigatiebedrijf stond lange tijd op verlies, nadat voorbeurs werd bekendgemaakt dat financieel directeur Marina Wyatt eind juli opstapt. PostNL leverde 0,7 procent in. Het postbedrijf liet weten dat het Britse dochterbedrijf Whistl de eigen postbezorging in het Verenigd Koninkrijk voorlopig staakt.

Vliegtuigenbouwer Airbus werd in Parijs 2 procent minder waard. Beleggers deden hun aandelen van de hand na de crash van een militair transportvliegtuig van Airbus afgelopen zaterdag, bij de Spaanse stad Sevilla.

Euro

De euro stond op 1,1145 dollar, tegen 1,1243 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 58,96 dollar. Een vat Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 64,59 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl