Fagron neemt de Amerikaanse steriele bereidingsapotheek AnazaoHealth over.

De toeleverancier aan apotheken maakte maandag bekend een 'multiple' van zes keer het bedrijfsresultaat (ebitda) te betalen waarbij veertig procent van de overnamesom wordt voldaan in aandelen Fagron tegen een gemiddelde koers van 40 euro per stuk.

Nog eens twintig procent van de aankoopprijs is in de vorm van een earn-out die is gekoppeld aan de prestaties van AnazaoHealth in 2015. Dit bedrag moet Fagron in het eerste kwartaal van 2016 overboeken. Naar verwachting wordt de acquisitie afgerond in het lopende kwartaal.

AnazaoHealth maakt producten op maat maar ook voor het uitvoeren van klinische onderzoeken. Het bedrijf verwacht over 2015 een omzet van circa 30 miljoen dollar.

16 miljoen euro

Fagron betaalt dit jaar circa 16 miljoen euro in contanten voor de aangekondigde overname van de Amerikaanse apotheker AnazaoHealth. Dat becijferde de Belgische bank KBC maandag. Volgens de bank heeft de transactie derhalve weinig invloed op de schuldenpositie van de toeleverancier aan apotheken.

Fagron betaalt een multiple van zes keer de ebitda van AnazaoHealth impliceert volgens KBC een overnamesom van rond de 40 miljoen euro, waarvan 40 procent wordt voldaan in aandelen Fagron tegen een minimale prijs van 40 euro per stuk. De overname zal ongeveer 3 procent toevoegen aan de omzet van Fagron dit jaar en aan het bedrijfsresultaat (rebitda).