De Amerikaanse beurzen lieten vrijdag stevige winsten zien. Beleggers in New York bogen zich over het banenrapport van de Amerikaanse overheid. 

Dat toonde aan dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand sterker is toegenomen.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handel 1,5 procent hoger op 18.190 punten. De brede S&P 500 won 1,3 procent tot 2115 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 1,1 procent steeg tot 5002 punten.

Er kwamen per saldo in april 223.000 banen (exclusief de landbouwsector) bij in de VS, tegen een herziene 85.000 in maart. De toename is wel wat minder sterk dan economen hadden voorzien. Zij rekenden gemiddeld op 228.000 arbeidsplaatsen. De werkloosheid daalde zoals voorzien van 5,5 naar 5,4 procent, het laagste niveau sinds mei 2008.

Optimisme

Het jongste banencijfer zorgt voor optimisme over de Amerikaanse economie, maar is volgens economen echter niet sterk genoeg om een spoedige renteverhoging door de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, te rechtvaardigen. Het is daardoor volgens economen onwaarschijnlijk dat de Fed bij de komende beleidsvergadering in juni de rente verhoogt.

Aan het bedrijvenfront stond internetonderneming AOL in de belangstelling met een plus van 9,4 procent. AOL kwam met meevallende resultaten naar buiten.

McDonald's

De maker van energiedrankjes Monster Beverage ging 10,4 procent omlaag na de publicatie van tegenvallende cijfers.

McDonald's ging 1,3 procent vooruit. Het fastfoodbedrijf zag de vergelijkbare winkelomzet in april minder sterk dalen dan analisten hadden gedacht.

Overnamebod

De producent van landbouwproducten Monsanto klom 1,4 procent. De Zwitserse branchegenoot Syngenta heeft een overnamebod van 45 miljard dollar van Monsanto verworpen.

De euro stond op 1,1212 dollar, tegen 1,1243 dollar bij sluiting van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 59,36 dollar. Brent daalde 0,3 procent tot 65,35 dollar.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen