De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met sterke winsten gesloten.

De Londense beurs reageerde positief op de verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieve Partij. Beleggers in Europa kregen verder cijfers over de Amerikaanse banenmarkt voorgeschoteld.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,5 procent hoger op 490,79 punten. De Midkap klom 2,1 procent naar 749,42 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 2,7 procent.

De FTSE-index in Londen steeg 2,3 procent. Onder meer de grote Britse banken profiteerden van de verkiezingsuitslag, die de Conservatieven van premier David Cameron de absolute meerderheid geeft. Zo gingen Barclays, RBS en Lloyds tot 6,1 procent vooruit.

Werkgelegenheid

De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de werkgelegenheid in april aanzienlijk sterker is gegroeid dan een maand eerder. Verder daalde de werkloosheid in de grootste economie van de wereld naar het laagste niveau in zeven jaar.

In de AEX was verffabrikant Akzonobel de sterkste stijger met een winst van 4,1 procent. Zwaargewicht Shell stond op een plus van 3,1 procent. De grootste daler bij de hoofdfondsen was kabelbedrijf Altice met een min van 1 procent.

Tomtom

Tomtom was de sterkste stijger in de Midkap met een plus van 8,3 procent door overnamespeculaties. Air France-KLM won 5,3 procent. De Franse overheid wil haar belang in de luchtvaartcombinatie uitbreiden om de invloed te vergroten.

SBM Offshore daalde 0,6 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet in het eerste kwartaal flink afnemen en schrapt meer banen.

In Zürich maakte Syngenta een koerssprong van ruim 19 procent. Beleggers hopen op een hoger overnamebod nu het Zwitserse zadenbedrijf een bod van zo'n 40 miljard euro van branchegenoot Monsanto heeft afgewezen.

De euro stond op 1,1243 dollar, tegen 1,1274 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent naar 59,51 dollar. De prijs van Brent klom 0,2 procent tot 65,65 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl