GrandVision heeft de omzet in het eerste kwartaal met bijna 17 procent zien groeien tot 784 miljoen euro. 

Dat maakte het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eyewish vrijdag bekend.

GrandVision werd geholpen door overnames en gunstige wisselkoerseffecten. De omzettoename op eigen kracht bedroeg 5,5 procent.

De brutowinst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, steeg ten opzichte van een jaar eerder met ruim 16 procent, tot 122 miljoen euro.

Buitenland

In het segment waar de belangrijkste markten voor GrandVision toe behoren was de omzet 495 miljoen euro. Dat is gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten een toename met bijna 10 procent. Het bedrijf dankt dat met name aan sterke prestaties in Duitsland en Oostenrijk. Ook in Spanje en het Verenigd Koninkrijk gingen de zaken voor de wind.

In de overige Europese landen werd 204 miljoen euro aan opbrengsten behaald, een vijfde meer dan een jaar eerder. Dat was met name het gevolg van overnames. In Latijns-Amerika en Azië nam de omzet met bijna de helft toe tot 85 miljoen euro, dat kwam eveneens hoofdzakelijk door acquisities.

Beter dan verwacht

Analisten van Rabobank benoemen de resulaten als op alle fronten beter dan verwacht. Vooral de groeiende omzet en winst in de kernmarkten van het bedrijf noemt Rabobank "zeer goed". Daarbij stelt de bank dat vergelijkende winstcijfers over het eerste kwartaal vooraf niet voorhanden waren, omdat het bedrijf nog maar kort beursgenoteerd is.