De Franse overheid wil zijn economisch belang in Air France-KLM uitbreiden van de huidige 15,9 procent tot circa 17,6 procent. 

Dat maakte het Franse ministerie van Economische Zaken en Financiën vrijdag bekend

Met de aankoop van ruim 5 miljoen aandelen, voor een bedrag dat kan oplopen tot een slordige 46 miljoen euro, wil Parijs zijn invloed vergroten in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep. Die wordt gehouden op 21 mei.

Een van de agendapunten bij die vergadering is een verdubbeling van het stemrecht van aandeelhouders die hun stukken langer dan twee jaar vasthouden. De Franse overheid wil graag dat dit voorstel wordt aangenomen, omdat zij als trouwe aandeelhouder haar greep op het luchtvaartbedrijf daarmee verder kan versterken.

Samenvoegen 

Naar verluidt zijn Air France en KLM achter de schermen ook bezig de beide luchtvaartmaatschappijen verder samen te voegen. 

Bestuurders van KLM zullen bij Air France worden benoemd en vice versa, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van hooggeplaatste bronnen bij Air France KLM.

Hans Smits, de huidige president-commissaris van KLM wordt president-commissaris van de houdstermaatschappij Air France-KLM. Daardoor zal hij meer grip krijgen op de Franse topman Alexandre de Juniac.

Concurrentie 

Air France-KLM zucht onder de moordende concurrentie in de Europese luchtvaartbranche. De kosten moeten verder omlaag, weet ook Parijs, maar dan het liefst zonder dat Franse banen verloren gaan. Momenteel wordt overlegd met de Nederlandse en Franse vakbonden over bezuinigingsmaatregelen.

Ook binnen het bestuur van de groep rommelde het de afgelopen maanden. De directie en raad van commissarissen van KLM wisten maar net te verhinderen dat de holding in Parijs veel meer zeggenschap, onder meer over de kas in Amstelveen, naar zich toe zou trekken.

Bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac kan zich ondanks alle tumult en de slechte financiële prestaties opmaken voor een tweede termijn. Ook daarover zal tijdens de komende aandeelhoudersvergadering worden beslist. De topman heeft wel opdracht gekregen de samenwerking binnen zijn bestuur te verbeteren.

Vaste plek 

Onlangs werd al bekend dat president-commissaris Hans Smits van KLM voortaan bestuursvergaderingen van de holding bijwoont. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij sprak vrijdag tegen dat er plannen zijn om Smits ook een vaste plek te geven in het hoofdbestuur.

Omgekeerd schuift financieel directeur Pierre-François Riolacci van Air France-KLM aan bij de vergaderingen van de raad van commissarissen van KLM, waarin al enkele Franse toezichthouders zitting hebben. Die maatregelen moeten de verstandhouding ten goede komen.