BlackBerry-topman John Chen eist een cultuuromslag van zijn werknemers, nu het bedrijf zijn hoogtijdagen op het gebied van smartphones definitief achter zich laat.

Dat zei Chen eerder deze week tijdens een evenement in de Canadese stad Waterloo, waar het hoofdkantoor van het bedrijf staat.

Volgens Chen, die sinds anderhalf jaar de scepter zwaait bij het bedrijf, moet BlackBerry zich volledig richten op de softwaredivisie, bijvoorbeeld op het gebied van beveiligingssoftware. Daarvoor heeft het bedrijf onlangs een reorganisatie doorgevoerd.

Het blijft volgens de topman echter moeilijk om werknemers te overtuigen dat het smartphonetijdperk van BlackBerry voorbij is. "Dat valt niet mee", zo ervaart Chen. Medewerkers van het bedrijf zouden hieraan bij kunnen dragen, maar hebben volgens hem nog moeite om de reputatie van Blackberry als marktleider op het gebied van smartphones los te laten.

BlackBerry heeft het marktaandeel voor mobiele telefoons zien dalen tot minder dan 1 procent. Het bedrijf probeert klanten te overtuigen dat de belangrijkste activiteit van BlackBerry is gewijzigd.

Wel kondigde het bedrijf onlangs nog een nieuwe tablet aan, de Secutablet. Die wordt echter gemaakt door Samsung, waarbij Blackberry de beveiligingssoftware levert via dochterbedrijf Secusmart.