SBM Offshore schrapt meer banen dan eerder werd aangekondigd. Dat meldde de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag bij de presentatie van de cijfers van het eerste kwartaal.

Het bedrijf boekte daarin een veel lagere omzet dan een jaar eerder, onder meer doordat oliebedrijven het mes zetten in hun investeringen door de sterk gedaalde olieprijs.

SBM kondigde aan dat het bij zijn lopende reorganisatie minstens 1.500 banen schrapt. In december werd al aangekondigd dat het bedrijf gaat snijden in het personeelsbestand. Maar destijds werd gesproken over 1.200 banen.

SBM boekte vorig kwartaal een omzet van 601 miljoen dollar (532 miljoen euro), tegen 782 miljoen dollar een jaar eerder. De opbrengsten van producten die gereed zijn voor gebruik (Turnkey) zakten daarbij met 40 procent tot 326 miljoen dollar, terwijl de andere diensten 16 procent meer opbrachten.

Orders

SBM, dat geen winstcijfers over het eerste kwartaal publiceerde, ontving voor 208 miljoen dollar aan orders, tegen 244 miljoen dollar een jaar eerder. Het orderboek kwam eind maart uit op 21,4 miljard dollar en was daarmee 2 procent kleiner dan eind 2014.

Voor het hele jaar handhaaft SBM de verwachtingen. Daarbij voorziet het bedrijf een omzet van 2,2 miljard dollar en moet de schuld zijn teruggebracht tot onder de 3,5 miljard dollar.

Omkoopschandaal

Het bedrijf gaf verder aan dat het nog altijd met de Braziliaanse autoriteiten in overleg is om tot een schikking te komen in het omkoopschandaal rond oliebedrijf Petrobras. Volgens bestuursvoorzitter Bruno Chabas blijft SBM ''nauw samenwerken" met de autoriteiten om de onderzoeken te kunnen beëindigen.

In maart werd een principeakkoord gesloten met de Braziliaanse toezichthouder CGU, dat de weg voor een schikking vrijmaakte. Met de Nederlandse justitie werd door SBM eind vorig jaar al een schikking van circa 192 miljoen euro overeengekomen.