De Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates heeft de winst afgelopen jaar met 40 procent zien toenemen tot 4,6 miljard dirham (1,1 miljard euro).

Het in Dubai gevestigde bedrijf profiteerde onder meer van de fors lagere brandstofrekening. Dat maakte moederbedrijf Emirates Group donderdag bekend.

Emirates vervoerde afgelopen boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, ruim 49 miljoen passagiers. Dat waren er bijna 11 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Het vrachtvolume nam met 5,6 procent toe tot 2,4 miljoen ton. De omzet van de luchtvaartmaatschappij steeg met 7,5 procent tot omgerekend ruim 21 miljard euro.

Brandstofprijzen

Doordat Emirates zich niet via optiecontracten indekt tegen schommelingen op de oliemarkt, kon het bedrijf maximaal profiteren van de forse daling van de brandstofprijzen vanaf de zomer van 2014.

Wel werd het effect daarvan beperkt door de sterke opmars van de Amerikaanse dollar, de munt waarin kerosine moet worden afgerekend.

Samen met branchegenoten uit de regio als Etihad en Qatar Airways wordt Emirates vaak beticht van concurrentievervalsing.

De Arabische maatschappijen zouden dankzij staatssteun een oneerlijk voordeel hebben boven Europese en Amerikaanse concurrenten. Met name in de Verenigde Staten wordt daarom aangedrongen op maatregelen om hun expansiedrift te beteugelen.

Meer concurrentie

In het donderdag gepubliceerde jaarverslag herhaalde Emirates zijn standpunt dat meer concurrentie juist goed is voor de reiziger en voor de markt als geheel.

Onafhankelijk onderzoek wijst volgens het bedrijf uit dat niet alleen de economie van Dubai daarvan profiteert, maar ook die in de buitenlandse steden die de luchtvaartmaatschappij aandoet, zoals Amsterdam.