De Amsterdamse AEX-index is donderdag alsnog met winst de handel uitgegaan nadat de graadmeter lange tijd flink in de min koerste.

Andere beurzen in Europa zagen eveneens de stevige verliezen van eerder op de dag teruglopen. In Amsterdam zette een winstalarm van zwaargewicht ArcelorMittal druk op de hoofdindex.

Op het Damrak sloot de AEX-index uiteindelijk 0,1 procent hoger op 478,78 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 733,91 punten. De beurzen in Londen en Parijs raakten tot 0,7 procent kwijt. In Frankfurt won de DAX 0,5 procent.

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een min van 2,5 procent. De staalproducent verwacht dat de gedaalde ijzerertsprijs en een zwakkere Amerikaanse markt de winstgevendheid verder zullen drukken.

Ook olieconcern Shell, eveneens een zwaargewicht, schaarde zich met een min van 1,56 procent onder de grootste verliezers.

ING

Financieel concern ING werd met een koerswinst van 2 procent beloond voor zijn kwartaalbericht. ING boekte in het afgelopen kwartaal fors meer winst dan een jaar eerder.

De bank profiteerde onder meer van een sterke groei van de leningenportefeuille. Ook hoefde minder geld opzij te worden gezet om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen.

Verzekeraar NN (plus 0,1 procent) wist beleggers ondanks zwarte cijfers iets minder te bewegen. De vorig jaar van ING afgesplitste verzekeraar profiteerde van bezuinigingen, winst op een investering en hogere verkopen dankzij een grote pensioendeal.

Bij de kleinere bedrijven ging AMG 12,8 procent onderuit. De metaalspecialist zag in het eerste kwartaal zowel de winst als de omzet dalen.

Frankfurt

In Frankfurt zakte Siemens 1,5 procent. Het Duitse industrieconcern schrapt wereldwijd 4.500 arbeidsplaatsen, waarvan 2.200 in eigen land. De kwartaalcijfers van Beiersdorf, de Duitse eigenaar van Nivea en Hansaplast, werden beloond met een koerswinst van 3,2 procent.

Adecco daalde krap 6 procent in Zürich. De Zwitserse uitzender liet in zijn kwartaalbericht weten dat topman Patrick De Maeseneire en financieel directeur Dominik de Daniel het bedrijf zullen verlaten.

De euro was 1,1274 dollar waard, tegen 1,1330 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie verloor 2,4 procent tot 59,48 dollar. Een vat Brentolie werd 2,2 procent goedkoper op 66,25 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl