Het Duitse industrieconcern Siemens schrapt wereldwijd opnieuw duizenden banen. Het gaat om 4.500 arbeidsplaatsen, waarvan 2.200 in eigen land.

Dat maakt Siemens donderdag bekend.

In de afgelopen zes maanden schrapte het bedrijf al ongeveer negenduizend banen. Met de ontslagrondes wil Siemens de kosten met zo'n 1 miljard euro verlagen.

Volgens topman Joe Kaeser is de reorganisatie van het concern met de nieuwste aankondiging ''voor het grootste deel voltooid''. De winstgevendheid bij de industriële activiteiten moet volgens hem nog worden verbeterd.

Op dit onderdeel zag Siemens de winst afgelopen kwartaal op jaarbasis met ongeveer 5 procent teruglopen naar 1,7 miljard euro. Daarmee presteerde het bedrijf slechter dan analisten hadden verwacht. Siemens lijkt veel last te hebben van de lage olieprijzen op dit moment.

Nederland

Het is onduidelijk of er ook in Nederland banen verloren gaan. Een woordvoerder kon dat donderdag desgevraagd niet zeggen. In ons land telt Siemens ongeveer 2.300 arbeidsplaatsen. Wereldwijd werken er ongeveer 342.000 mensen bij Siemens.

De totale nettowinst van Siemens kwam wel fors hoger uit, op 3,9 miljard euro tegen 1,2 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze werd zo sterk opgedreven als gevolg van inkomsten die Siemens heeft ontvangen uit de verkoop van onderdelen.

Hoortoestellen

De verkoop van de divisie die hoortoestellen maakt, leverde bijvoorbeeld 1,6 miljard euro op. Een belang in BSH dat van de hand werd gedaan, bracht 1,4 miljard euro in het laatje.

De omzet van het concern klom afgelopen kwartaal met ruim 8 procent tot 18 miljard euro. Deze stijging werd vooral veroorzaakt door gunstige wisselkoerseffecten. Ook de orderinstroom groeide stevig, met 16 procent tot bijna 21 miljard euro. Siemens kreeg onder meer grote opdrachten voor zijn treinenonderdeel.