Corbion heeft intentieverklaringen getekend voor een derde van het volume van een PLA-polymerisatiefabriek met een capaciteit van 75 kiloton per jaar.

Dat maakt de producent van chemicaliën en voedingsingrediënten donderdag bekend.

PLA is biologisch afbreekbaar plastic op basis van melkzuur. Corbion heeft eerder al aangegeven in de productie van PLA te stappen. Het bedrijf maakt al de grondstoffen.

Corbion is begonnen met het testen, valideren en verkopen van pre-marketing PLA-volumes om de marktacceptatie van PLA verder te versnellen. Het pre-engineeringproces zal naar verwachting tot het einde van het jaar lopen.

Volgens Corbion wordt nog gekeken naar de locatie voor de fabriek. Het bedrijf heeft faciliteiten in Thailand, maar de fabriek kan ook ergens anders komen, aldus een woordvoerder. Corbion wil geen financiële details over het project verstrekken.

Doorbraak

Corbion heeft een belangrijke doorbraak gerealiseerd bij zijn streven om zelf actief te worden in de productie van PLA, concluderen analisten van Rabobank donderdag.

Volgens Rabobank wijst het bericht op de aantrekkelijkheid van de PLA-technologie van Corbion en kan er verder op worden vertrouwd dat de bouw binnen strikte financiële kaders zal plaatsvinden. Na ingebruikname kan de fabriek volgens de analisten ongeveer 15 procent toevoegen aan de ebitda van het bedrijf.

De bank handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel Corbion.

Het aandeel stond donderdag rond 9.20 uur 1 procent in de min op 19,35 euro. De Midkap stond op dat moment 1,2 procent onder de slotstand van woensdag.