NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 485 miljoen euro.

Dat maakt de vorig jaar van ING afgesplitste verzekeraar donderdag bekend.

De winst volgt op een nettoverlies van 215 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2014. NN profiteerde van bezuinigingen, winst op een investering en hogere verkopen dankzij een grote pensioendeal.

Een jaar eerder trok een half miljard euro aan pensioenkosten het bedrijf nog in het rood. De operationele winst uit voortgezette activiteiten nam vorig kwartaal met 3 procent toe naar 304 miljoen euro.

NN drong zijn kosten in de eerste drie maanden van 2015 met 22 miljoen euro terug. Daarmee komt de totale besparing van de reorganisatie op 164 miljoen euro, waar op een kostenreductie van in totaal 200 miljoen euro eind 2016 wordt gemikt.

Aangepast

Bestuursvoorzitter Lard Friese zei in een toelichting dat NN zich goed heeft aangepast aan de lage rente in de eurozone, die veel levensverzekeraars voor grote problemen stelt. Hij wijst er daarbij op dat de financiële positie van het bedrijf, gemeten in de solvabiliteitsratio, verder is verbeterd.

Om minder last te hebben van de lage rente wordt een deel van de portefeuille aan staatsobligaties vervangen door andere, beter renderende beleggingen. Daarbij gaat het onder meer om Nederlandse hypotheken en om bedrijfsleningen.

''Daar zijn we al een tijd consistent, maar gedisciplineerd mee bezig'', aldus Friese. ''Het is daarbij uiteraard van belang om beleggingen van goede kwaliteit te vinden, aangezien we ze langere tijd willen vasthouden.''

Reactie

De solvabiliteit van NN Group is in het eerste kwartaal sterker verbeterd dan verwacht, stelt analist Cor Kluis van Rabobank in een reactie op de kwartaalcijfers.

Daarbij wijst hij op de zogeheten Solvency 1-ratio van NN Life, die met 296 procent aanzienlijk beter was dan de verhouding van 270 procent die Rabo verwachtte. De sterkere positie was te danken aan verbeterende spreads, goede rendementen op investeringen en de dalende rente. Rabo verwacht dat de Solvency 2-ratio rond 200 procent blijft.

De operationele winst van 304 miljoen euro voldeed min of meer aan de gemiddelde verwachting van analisten. De nettowinst van 494 miljoen euro was veel beter dan verwacht, dankzij winsten op beleggingen.

Rabo handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel NN. Dat noteerde donderdag in de eerste minuten van de beurshandel, na een negatieve opening, bijna 1 procent in de plus op 26,41 euro. NN voerde daarmee de negatieve AEX-index aan.