ING heeft in het eerste kwartaal fors meer winst gemaakt dan een jaar eerder.

Dat maakt ING donderdag bekend.

De bank profiteerde onder meer van een sterke groei van de leningenportefeuille. Ook hoefde minder geld opzij te worden gelegd om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen.

De onderliggende nettowinst viel met 1,19 miljard euro 43 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ten opzichte van de voorgaande periode was sprake van een ruime verdubbeling.

De winst onder de streep, waarin ook de resultaten meetellen van verkochte verzekeringsonderdelen waar ING nog een belang in heeft, bedroeg 1,77 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een verlies van 1,92 miljard euro.

Zware marktomstandigheden

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak in een toelichting van sterke resultaten, behaald onder nog altijd zware marktomstandigheden. Hij wees op de zeer lage rente die het voor een bank moeilijk maakt om geld te verdienen en op de nog altijd matige economische groei. Wel ziet de topman ''positieve signalen''.

Zo heeft de verbetering van het consumentenvertrouwen dat in de tweede helft van 2014 zichtbaar werd, in het eerste kwartaal doorgezet. Waar het economisch herstel eerder vrijwel geheel gedragen werd door de export, draagt nu ook de binnenlandse consument zijn steentje bij. ''De economie vliegt weer op twee motoren'', aldus Hamers.

Zakelijke kredieten

Daarnaast lijken bedrijven de schroom om te investeren van zich af te werpen. Nieuwe bedrijfsleningen en aflossingen van bestaande kredieten hielden elkaar in evenwicht.

De portefeuille zakelijke kredieten bleef daardoor stabiel, na een lange periode van krimp. Al met al voorziet ING voor dit jaar een groei van de Nederlandse economie met 1,5 procent.

Spaarrente

Ondanks de lage spaarrente zag ING Bank de spaartegoeden van klanten met een kleine 4 procent aandikken tot ruim 502 miljard euro. De totale uitstaande leningen groeiden met 3 procent aan tot 537 miljard euro.

De toevoeging aan de stroppenpot bedroeg 432 miljoen euro, 36 miljoen minder dan in het eerste kwartaal van 2014.

Sterker

De groei van de kredietportefeuille bij ING was afgelopen kwartaal duidelijk sterker dan verwacht, stelt analist Cor Kluis van Rabobank in een reactie. De winst, geschoond voor eenmalige effecten, strookt met de verwachtingen.

De rentebaten kwamen ook overeen met de prognoses. Datzelfde geldt voor de uitgaven, wat volgens Kluis duidt op een aanhoudend goede kostenbeheersing.

De voorzieningen voor slechte kredieten van 432 miljoen euro waren wel hoger dan Rabobank had ingeschat. Dat komt mede door de situatie in Oekraïne. De bank handhaaft ING op zijn favorietenlijstje met een koersdoel van 15,75 euro. 

Het aandeel koerste donderdagochtend na een kwartiertje handel 1,9 procent lager op 13,47 euro. Het behoorde daarmee tot de sterkste dalers in de 1 procent lagere AEX.