De beurzen in New York zijn woensdag, voor de tweede dag op rij, in het rood gesloten. Beleggers maakten zich zorgen over de robuustheid van de Amerikaanse economische groei, na een tegenvallend cijfer over de arbeidsmarkt.

Ook verwerkten ze opmerkingen van Janet Yellen, voorzitter van de centrale bank, over de aandelenkoersen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 17.841,98 punten. De S&P 500-index daalde ook 0,5 procent tot 2.080,15 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,4 procent verloor tot 4.919,64 punten.

De banengroei, bekendgemaakt door loonstrookverwerker ADP, was veel minder sterk dan economen in doorsnee hadden voorzien. Het cijfer van ADP loopt vooruit op de officiële banencijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Aandelenmarkten

Yellen nam de aandelenmarkten tijdens een forum op de korrel. De bankpresident zei dat de waarderingen voor aandelen op dit moment over het algemeen vrij hoog zijn. Ook gaf ze te kennen dat rentes op obligaties mogelijk een scherpe sprong laten zien als de Federal Reserve de rente gaat verhogen. De markt rekent voor dit jaar op zo'n rentestap, de eerste sinds 2006.

Financieel dienstverlener MoneyGram steeg ruim 21 procent na geruchten dat zijn grotere rivaal Western Union (plus 4,3 procent) het bedrijf wil overnemen. Western Union ontkende dat echter fel via een formele verklaring.

Groupon stond in de min. De aanbiedingensite, die 7,6 procent kwijtspeelde, kwam dinsdag nabeurs met tegenvallende vooruitzichten naar buiten. Zogenoemde technologiefondsen stonden in de volle breedte ook onder druk door Apple, Hewlett-Packard en Microsoft, die zich voor de derde handelsdag op negatief terrein bevonden.

Herbalife

De verkoper van dieetproducten Herbalife (plus 16,5 procent) ging sterk omhoog na een verhoging van de winstprognoses voor het gehele jaar. Ook computerspelletjesmaker Electronic Arts profiteerde van meevallende kwartaalcijfers en won 3 procent.

Farmaceut Synageva BioPharma was met een koerswinst van ruim 112 procent echter de meest opvallende stijger. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen van branchegenoot Alexion (min 8 procent) ter waarde van 8,4 miljard dollar. Hamburgerketen Wendy's (plus 7,2 procent) was in trek na de aankondiging dat het zijn bakkerij-activiteiten afstoot. Ook bekoorde het plan om honderden restaurants te verkopen aan franchisers de markt.

De euro noteerde op 1,1348 dollar, tegen 1,1330 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 60,64 dollar. Brentolie stond onveranderd op 67,52 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen