De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) verwacht dat zijn winst, op basis van constante wisselkoersen, dit jaar met 15 à 20 procent ('high teens') daalt ten opzichte van 2014. 

De voornaamste oorzaak is aanhoudende prijsdruk op astmamedicijn Advair in Europa en de Verenigde Staten. Dat maakte het concern woensdag bekend.

Het resultaat onder de streep zal vervolgens ''significant'' verbeteren in 2016 en naar verwachting groeit de omzet in de jaren 2016 tot en met 2020 met 1 tot 5 procent.

Die groei moet onder meer komen uit de vaccins die GSK overnam van het Zwitserse Novartis en de samenwerking met dat bedrijf op het gebied van consumentenproducten.

GSK haalde in het eerste kwartaal een omzet van 5,6 miljard pond (7,6 miljard euro), 1 procent meer dan een jaar eerder. De inkomsten uit de verkoop van vaccins stegen met 10 procent en uit de verkoop van consumentenproducten als tandpasta, voedingssupplementen en paracetamol steeg met 24 procent.

Die groei werd echter bijna geheel tenietgedaan door de verkoop van de oncologiedivisie aan Novartis en dalende verkopen van Advair en andere gevestigde namen.