De AEX-index in Amsterdam is woensdag duidelijk lager gesloten. De graadmeter bleef daarbij achter bij de andere beurzen in Europa, waar kleine plussen op de borden werden gezet.

Koersverliezen van een paar zwaarwegende fondsen drukten op het sentiment.

De hoofdindex van Beursplein 5 eindigde de handelsdag 0,9 procent lager op 478,15 punten. De Midkap daalde 0,6 procent naar 737,99 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 0,2 procent in de plus.

Beleggers verwerkten in de middaghandel onder meer een tegenvallend cijfer over het aantal arbeidsplaatsten in het Amerikaanse bedrijfsleven. Ook liet Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank van zich horen. Ze zei dat de waarderingen voor aandelen op dit moment erg hoog zijn.

Gemalto

Grootste verliezer in de hoofdindex aan het Damrak was digitaal beveiliger Gemalto met een min van 3,7 procent, gevolgd door Vopak met een daling van 3,2 procent.

Verder toonden veel fondsen, waaronder zwaargewicht Shell maar ook KPN en Akzonobel, verliezen van meer dan 1 procent. Verzekeraars Delta Lloyd en Aegon waren winnaars met plussen van respectievelijk 2,5 procent en 1,3 procent.

Galapagos stond onderaan de Midkap met een verlies van bijna 8 procent. Het biotechnologiebedrijf wil circa 200 miljoen dollar ophalen met de uitgifte van aandelen. Partner Abbvie is van plan om voor 30 miljoen dollar op de uitgifte in te schrijven. De beurswaarde van Galapagos is de afgelopen maanden ruimschoots verdubbeld.

PostNL

PostNL speelde 2,4 procent kwijt. Het postbedrijf boekte in het eerste kwartaal minder winst dan een jaar eerder. Beleggers waren wel zeer tevreden over de resultaten van Aperam. Het staalbedrijf wist de kwartaalwinst op te voeren en werd beloond met een koerswinst van 11,6 procent.

In Brussel steeg Anheuser-Busch InBev 1,1 procent. 's Werelds grootste bierbrouwer zag de opbrengsten in het eerste kwartaal flink toenemen. In Frankfurt won verzekeraar Allianz 2,4 procent na sterke kwartaalcijfers. De Franse bank Société Générale, die ook de boeken opende, leverde in Parijs 2,3 procent in.

De euro noteerde op 1,1330 dollar, tegen 1,1175 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 60,79 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder en kostte 67,88 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl