De beoogde fusie tussen koffiemaker DE Master Blenders (voorheen Douwe Egberts) en de Amerikaanse levensmiddelengigant Mondelez kan onder voorwaarden doorgaan.

Dinsdag kreeg de fusie groen licht uit Brussel.

De Europese Commissie had zorgen dat het samengaan van de twee bedrijven niet goed zou zijn voor de concurrentie, met name in de koffiemarkt in delen in Europa.

Brussel vreesde dat de fusie negatief zou uitpakken voor consumenten, wat zich zou vertalen in minder keuze en hogere prijzen.

Afstoten

Om die zorgen weg te nemen, is Mondelez bereid zijn Carte Noire-activiteiten af te stoten. Ook zal DE Master Blenders zijn Merrild-activiteiten in Europa verkopen.

Het bedrijf maakt het daarnaast in Oostenrijk voor anderen mogelijk om via een licentie koffiepads onder de merknaam Senseo te gaan maken.

"Velen van ons drinken koffie en waarderen het hebben van een keuze. De beslissing van vandaag zorgt ervoor dat consumenten kunnen blijven genieten van een verscheidenheid aan koffiemerken tegen concurrerende prijzen", stelt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Verheugd

Ceo Pierre Laubies zegt "verheugd" te zijn dat de Europese Commissie de oprichting van Jacobs Douwe Egberts (JDE) onder voorwaarden toestaat.

"Met onze iconische merken, rijke geschiedenis en toonaangevende technologieën willen we koffiedrinkers geven wat ze verdienen: meer keuze en toegang tot enkele van de beste koffiemerken van de wereld", stelt Laubies in een reactie. Hij wordt ceo van de nieuwe onderneming. 

Marktleider

Na de fusie ontstaat een bedrijf met een jaarlijkse omzet van 5 miljard euro. Er werken in totaal ongeveer twaalfduizend mensen. JDE zal in achttien landen marktleider of het op een na grootste bedrijf worden.

In de loop van dit jaar wordt de fusie afgerond. Mondelez ontvangt daarbij een bedrag van 4 miljard euro en een minderheidsbelang van 49 procent.

De eigenaar van DE Master Blenders, Acorn Holdings B.V. (AHBV), krijgt een meerderheidsbelang in JDE.