De overnamestrijd rondom het Amerikaanse farmaciebedrijf Mylan lijkt zich langzaam te verplaatsen naar Nederland.

De in Amsterdam gevestigde Stichting Preferred Shares Mylan heeft voor het eerst formeel van zich laten horen. De stichting kan op basis van Nederlands recht een beschermingswal rondom het bedrijf oprichten om de onderneming tegen een koper te beschermen.

De onafhankelijke stichting laat via een persverklaring weten kennis te hebben genomen van de ontwikkelingen rondom het bedrijf en zegt deze nauwgezet te blijven volgen. Het bestuur van Mylan wees onlangs unaniem een overnamebod van 40 miljard dollar van zijn Israëlische branchegenoot Teva af.

Beschermen

Mylan verruilde recent zijn vestigingsplaats voor Nederland. Het concern zette de stichtingsconstructie op om zich juist tegen een overname te beschermen. De stap werd ook gezet vanwege het gunstige belastingklimaat. Het operationele hoofdkantoor bleef in Canonsburg in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Het bedrijf is alleen bereid met Teva te onderhandelen als er een bod wordt gedaan dat aanzienlijk hoger ligt dan 100 dollar per aandeel. Het huidige bod is 82 dollar in contanten en aandelen.

Het concern vindt dat bod fors lager dan de eigen bedrijfswaarde en stelt dat de aandelen Teva, die worden gebruikt om het bod mede te financieren, risicovol en van lage kwaliteit zijn.

Mylan zelf wil overigens branchegenoot Perrigo inlijven en heeft daar bijna 33 miljard dollar voor over.