De aanhoudende onzekerheid over de financiële toekomst van Griekenland zorgde dinsdag weer voor veel nervositeit bij beleggers. Na een wisselvallige handelsdag sloten de belangrijkste graadmeters met flinke verliezen.

In Amsterdam daalde de toonaangevende AEX-index 1,7 procent tot 482,61 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 742,18 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren 2,5 en 2,1 procent, de FTSE in Londen hield de schade beperkt tot 0,9 procent. De hoofdgraadmeter in Athene daalde bijna 4 procent.

Griekenland onderhandelt nog altijd met zijn geldschieters over de voorwaarden voor verdere financiële steun, terwijl de bodem van de schatkist snel in zicht begint te komen. De aanhoudende onzekerheid zet volgens de Europese Commissie een zware rem op het herstel van de economie en de overheidsfinanciën.

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen leden Aegon en Delta Lloyd onder een negatief analistenrapport over de Nederlandse verzekeringsbranche. Aegon werd 3,6 procent minder waard en was daarmee de sterkste daler. Delta Lloyd verloor 2,9 procent. Sterkste stijger was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een winst van 0,5 procent.

Macintosh

Bij de kleinere bedrijven viel Macintosh op. Het aandeel van het moederbedrijf van winkelketens als Dolcis, Scapino en Kwantum ging in de vroege handel zonder duidelijke reden ruim 11 procent onderuit, maar wist het verlies helemaal weg te poetsen. Het aandeel sloot zelfs met een winst van 1,8 procent.

In Frankfurt bepaalden kwartaalcijfers van enkele grote bedrijven het sentiment. Metro, het moederbedrijf van Media Markt en Makro, verloor 2 procent. Luchtvaartgroep Lufthansa leverde 2,2 procent in, sportkledingfabrikant Adidas 2,3 procent en chipmaker Infineon 2,4 procent.

Zürich

In Zürich vielen de kwartaalresultaten van de bank UBS wel in goede aarde . Het financiële concern wist de winst bijna te verdubbelen en werd beloond met een koerswinst van 4,8 procent.

De euro was 1,1175 dollar waard, tegen 1,1152 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,3 procent tot 60,86 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder. Een vat van 159 liter bracht 68,03 dollar op.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl