Docdata heeft in het eerste kwartaal winst geboekt op een omzet die 12 procent hoger was dan een jaar eerder. 

Dat stelde de dienstverlener aan ecommercebedrijf woensdag in een tussentijds handelsbericht, waarin geen concrete winst- en omzetcijfers stonden vermeld.

Bestuursvoorzitter Michiel Alting von Geusau noemde het kwartaal een periode van twee gezichten. Enerzijds was er een sterke groei bij de dienstverlening aan ecommerceklanten, anderzijds waren de verkopen bij dochterbedrijf IAI opnieuw veel te laag. ,,Dit zal naar verwachting de trend zijn voor het gehele jaar''.

Het bedrijfsresultaat viel fors lager uit dan in het eerste kwartaal van 2014. De daling werd veroorzaakt door IAI, dat evenals vorig jaar amper zogeheten document security systemen afleverde. Het bedrijfsresultaat bij Docdata bleef nagenoeg stabiel.

Omzetgroei

De omzet bij Docdata steeg met 10 procent, voornamelijk dankzij een groei van het aantal transacties van 12,1 miljoen naar 13,5 miljoen. De winst was vergelijkbaar met een jaar eerder. IAI leed een ,,duidelijk verlies'' als gevolg van ,,substantieel hogere kosten in combinatie met een veel te laag aantal afleveringen''. Vorig jaar werden stappen gezet om IAI weer op de rails te krijgen. Het onderdeel moet vanaf volgend jaar weer groei laten zien.

Volgens Docdata is de omzetwaarde van de orderportefeuille bij IAI met 6 miljoen euro veel te laag. Het bedrijf voorziet dan ook dat de omzet en het bedrijfsresultaat van IAI dit jaar ,,naar alle waarschijnlijkheid'' lager uitkomen dan in 2014.