De Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia is in gesprek met zijn Franse branchegenoot Alcatel-Lucent over een mogelijke overname. 

Dat hebben de twee bedrijven dinsdag bevestigd naar aanleiding van speculaties door verscheidene media.

De onderhandelingen zijn volgens Nokia in een vergevorderd stadium, maar het is nog niet zeker dat ze tot een overeenkomst zullen leiden. Als het tot een overname komt, dan zal die heel Alcatel-Lucent betreffen en niet alleen de activiteiten op het gebied van draadloze apparatuur, zoals sommige media hadden gemeld.

Het aandeel Alcatel-Lucent schoot dinsdagochtend op de beurs in Parijs bijna 12 procent omhoog. Daarmee had het technologiebedrijf een beurswaarde van ruim 12 miljard euro. Alcatel-Lucent behaalde afgelopen jaar een omzet van 13,2 miljard euro. Er werken wereldwijd ruim 52.000 mensen. Nokia behaalde met ruim 61.000 werknemers een omzet van 12,7 miljard euro.

De Finse onderneming verkocht eind 2013 zijn mobieltjesdivisie aan Microsoft en concentreert zich sindsdien op de productie van apparatuur voor telecommunicatienetwerken.

Vorige week meldde persbureau Bloomberg op gezag van ingewijden dat Nokia overweegt ook zijn kaartendivisie te verkopen. Die concurreert onder meer met het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom.

Video: Nokia wil Alcatel-Lucent overnemen