De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag voor de derde achtereenvolgende handelsdag met winst gesloten. 

Andere Europese beurzen toonden een wisselend beeld, tijdens een rustige handelssessie. Beleggers zijn in afwachting van de eerstekwartaalcijfers van grote bedrijven en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die later in de week op het programma staan.

De AEX-index eindigde met een winst van 0,3 procent op 508,66 punten. De MidKap steeg ook 0,3 procent, naar 786,53 punten. De hoofdgraadmeter in Parijs kreeg er eveneens 0,3 procent bij. De beurzen in Frankfurt en Londen sloten 0,3 en 0,4 procent in de min.

AEX

Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI voerde de AEX aan met een winst van bijna 5 procent. KPN volgde met een plus van ruim 2 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries kampte met een adviesverlaging door ING en sloot de rij met een verlies van 1,9 procent. Andere grote verliezers waren staalconcern ArcelorMittal (min 1,6 procent) en vastgoedonderneming Unibail-Rodamco (min 1,2 procent).

Heineken werd 0,5 procent meer waard. De Nederlandse bierbrouwer neemt voor ruim 114 miljoen euro een meerderheidsbelang in zijn Sloveense branchegenoot Pivovarna Lasko. De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders, zal worden gevolgd door een verplicht overnamebod op alle aandelen.

Frankfurt

In Frankfurt verloor Volkswagen 1,8 procent. Binnen de top van het Duitse autoconcern is een stevige crisis ontstaan. President-commissaris Ferdinand Piëch nam in een interview afstand van topman Martin Winterkorn. Tot dusver gold Winterkorn als de gedoodverfde opvolger van Piëch, wiens termijn in 2017 afloopt.

Het Duitse energiebedrijf RWE sloot 0,2 procent in de plus. Volgens de Duitse krant Handelsblatt staat er opnieuw een forse bezuinigingsronde op stapel bij het moederbedrijf van Essent.

Euro

De euro was 1,0585 dollar waard, tegen 1,0606 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 51,96 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 58,08 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl