De opkoop van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) is minder effectief dan vergelijkbare programma's in de Verenigde Staten en Japan, doordat er te weinig afstemming is tussen de centrale bank en andere toezichthouders. 

Dat stelt vermogensbeheerder Pimco in een vrijdag gepubliceerde open brief aan de ECB.

Pimco wijst er daarin op dat het meeste geld in Europa wordt beheerd door verzekeraars en pensioenfondsen. Zij moeten voldoen aan zeer strenge regels ten opzichte van hun kapitaal, waardoor ze erg gebonden zijn aan obligaties.

Daardoor blijven zij staatsleningen kopen, terwijl de koersen daarvan juist stijgen, de effectieve rentes dalen en andere langetermijninvesteringen aantrekkelijker zouden kunnen zijn.

Daardoor wordt het succes van het stimuleringsprogramma (QE) beperkt, aldus Pimco. Met de aankopen wil de ECB ervoor zorgen dat er meer geld beschikbaar komt voor investeringen die de economische groei ten goede komen. Ze zorgen er voorlopig echter vooral voor dat institutionele beleggers nog meer obligaties gaan kopen.

QE zou volgens Pimco dan ook beter werken als de regels voor verzekeraars en pensioenfondsen tijdelijk worden versoepeld. ''De economie van de eurozone zit klem in een financieel ravijn, en het vergt drastische maatregelen om te ontsnappen", aldus Pimco-econoom Harley Bassman.