De Russische roebel is bezig aan stevige comeback. De munt werd dit jaar al bijna 20 procent meer waard en bereikte vrijdag de hoogste waarde ten opzichte van de dollar sinds december vorig jaar.

Dankzij de opmars van de afgelopen maanden is de roebel dit jaar wereldwijd de sterkst presterende munt ten opzichte van de dollar.

Daarmee vormen de eerste maanden van 2015 het tegenovergestelde beeld van de tweede helft van 2014. Daarin verloor de munt razendsnel aan waarde, door de grote zorgen over de crisis in en rond Oekraïne en de daling van de olieprijs.

De recente opmars is mede te danken aan de ontwikkeling van de olieprijs, die de afgelopen tijd in rustiger vaarwater is gekomen. De zorgen over de Russische economie zijn echter nog niet verdwenen. Die krimpt dit jaar naar verwachting met circa 4 procent.

Export

De waardestijging van de roebel kan nadelig uitpakken voor Rusland. Zo maakt het Russische goederen duurder op de buitenlandse markten, waardoor de export verder onder druk kan komen te staan. Verder werden de overheidsfinanciën de afgelopen maanden juist gesteund door de zwakke roebel. Die hielp bij het in toom houden van het begrotingstekort.

Doordat olie in dollars wordt afgerekend zorgde de waardedaling van de roebel ervoor dat er, ondanks de prijsdaling, ongeveer net zoveel roebels aan de oliehandel werden verdiend als voorheen. Daardoor bleef het effect van de zwakke roebel op de begroting van Rusland gering. Nu de olieprijzen al enige tijd redelijk stabiel zijn en de waarde van de Russische munt stijgt, worden de omgerekende opbrengsten van olie voor Rusland minder.

Wel maakt de dure munt het voor de centrale bank van Rusland eenvoudiger om de rente versneld te verlagen. Het belangrijkste rentetarief in het land is in de eerste maanden van het jaar al met 3 procentpunt gedaald tot 14 procent.