Shell koopt Britse gasproducent BG
Shell en BG maakten woensdag bekend dat het bod bestaat uit 383 pence in contanten en 0,4454 aandelen Shell. Dat is een premie van bijna 50 procent ten opzichte van de slotkoers van BG op dinsdag.
De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar.
Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, is in marktwaarde twee keer zo groot als de Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten.
Openbaar
Naar verwachting worden het prospectus en andere informatie rond de transactie aan het eind van dit jaar of begin 2016 openbaar gemaakt.
Shell verwacht dat de overname in 2017 mondjesmaat bijdraagt aan de winst per aandeel, gevolgd door een ''sterke'' bijdrage in 2018. Shell gaat er daarnaast vanuit dat het meer onderdelen kan afstoten en voorziet een totaalbedrag daarvoor van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018.
De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet.
Productiegroei
Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent. De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste niveau in zeventien jaar.
Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.
Shell maakte ook bekend tussen 2017 en 2020 minstens 25 miljard dollar te spenderen aan de inkoop van eigen aandelen. Shell wil over 2015 een dividend uitkeren van 1,88 dollar per aandeel en minstens dat bedrag in 2016.
Shell
Het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell is gevestigd in Den Haag. De moedermaatschappij van Shell, Royal Dutch Shell Group, is gevestigd in Groot-Brittanië. Het Nederlands-Britse olie- en gasconcern staat genoteerd aan de beurzen in Londen, New York en Amsterdam.
Shell is in de negentiende eeuw begonnen als transporteur van olie. De bedrijfsnaam Shell is geïntroduceerd in 1897. De naam Royal Dutch Shell Group is ontstaan uit een fusie tussen Shell en Royal Dutch, een olieproducent in Indonesië. Het huidige Shell is ontstaan in 2005 toen Royal Dutch en Shell Transport werden samengevoegd tot één concern.
Shell is wereldwijd actief in meer dan zeventig landen en heeft ongeveer 94.000 werknemers in dienst. De dagelijkse olie- en gasproductie komt overeen met het equivalent van 3,1 miljoen vaten (van 159 liter). De omzet bedroeg vorig jaar ruim 421 miljard dollar met een winst van 14,7 miljard dollar. De kapitaalinvesteringen kwamen vorig jaar uit op bijna 24 miljard dollar.
Hoge prijs
De prijs die Shell betaalt voor BG is aan de hoge kant, meent ING. De bank denkt dat beleggers in eerste instantie voorzichtig zullen reageren, maar voorziet ook positieve reacties op termijn ''omdat de overname het groeimodel van Shell voor de komende tien jaar versterkt''.
De aankoop, die naar verwachting begin 2016 kan worden afgerond, geeft Shell toegang tot nieuwe gebieden als Brazilië en versterkt de activiteiten in diepwatervelden. Shell betaalt de overnamesom volgens ING voor circa 70 procent in aandelen B, waardoor de pro forma gearing van het concern op ongeveer 20 procent komt. Dat is onder de limiet van ongeveer 30 procent, aldus de bank.