Als de overname van TNT door FedEx slaagt, dan worden zij samen het op één na grootste koeriersbedrijf van Europa.

Het nieuwe bedrijf passeert het Amerikaanse UPS nipt, maar blijft nog een eind achter op de Duitse marktleider DHL.

Kenners schatten het huidige marktaandeel van TNT en FedEx in Europa momenteel op respectievelijk 14 en 10 procent. UPS bedient 23 procent van de markt, terwijl DHL met 41 procent veruit de grootste speler in Europa is. DHL is een dochterbedrijf van Deutsche Post.

UPS zag zijn poging om TNT over te nemen begin 2013 stranden op verzet uit Brussel. De Europese Commissie vreesde dat UPS en TNT samen een te dominante positie op de Europese markt voor express-bezorging zouden krijgen.

Vanwege het kleinere marktaandeel van FedEx zullen dergelijke bezwaren ditmaal geen rol spelen, stellen de betrokken bedrijven dinsdag.

Positiever

De Nederlandse verladersorganisatie EVO laat weten de mening over de voorgenomen overname onder haar leden te inventariseren. In 2013 zag de organisatie weinig heil in de overname van TNT door UPS.

Vooralsnog reageren bedrijven volgens EVO echter positiever op de mogelijke overname door FedEx, omdat die de concurrentie in Europa niet zou schaden.

Luchtvaarttak

Het Belgische luchtvaartbedrijf ASL Aviation Group heeft nog altijd belangstelling in de luchtvaarttak van TNT. Dat meldde de Belgische krant De Tijd dinsdag, naar aanleiding van het bod.

FedEx wil TNT overnemen en zet de luchtvaarttak van het Nederlandse bedrijf daarbij in de etalage. ASL Aviation bereikte eind 2012 al een akkoord met TNT over de verkoop van TNT Airways.

Die transactie werd afgesproken in het kader van de voorgenomen overname van TNT door UPS. Doordat die deal niet doorging, werd ook de verkoop van de luchtactiviteiten afgeblazen.

Natuurlijk

Het moederbedrijf van ASL, de scheepvaartgroep CMB, zegt tegen De Tijd ''natuurlijk geïnteresseerd'' te zijn in de overname van TNT Airways. ''Maar momenteel ligt er geen dossier op tafel. Er zijn ook nog geen contacten geweest. We kunnen ons niet voorstellen dat de voorwaarden dezelfde zijn als in 2012.''

ASL verhuurt vliegtuigen aan andere luchtvaartmaatschappijen en vliegt ook voor derden, zoals FedEx, DHL, UPS, Royal Mail en de VN.

Profiel TNT | Profiel FedEx 

Amerikaanse pakketbezorger FedEx wil TNT kopen | Koersen TNT en PostNL schieten omhoog na overnamebod | PostNL beurt 642 miljoen bij overname TNT