Het zou "gepast" zijn als de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dit jaar de rente verhoogt.
 

Dat zei Bill Dudley, president van de Federal Reserve van New York, tijdens een speech.

Daarbij plaatste hij wel de kanttekening dat het tijdstip waarop de rente verhoogd zou kunnen worden, afhangt van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

"Als de verbetering van de arbeidsmarkt aanhoudt en het FOMC (het beleidsbepalende orgaan van de Fed, red.) vertrouwen heeft dat de inflatie richting ons doel van 2 procent op middellange termijn beweegt, dan zou het gepast zijn de rentes te normaliseren", aldus Dudley.

Historisch laag

Op dit moment houdt de Fed vast aan een historisch lage rentestand van 0 tot 0,25 procent om de Amerikaanse economie te stimuleren. Tot maart gaf de Fed aan "geduldig" te zijn met een renteverhoging, maar die term heeft het bij het meest recente rentebesluit verwijderd uit zijn beleidsverklaring.

De Fed zei verder dat een renteverhoging in april nog "onwaarschijnlijk" blijft. Daarmee wordt de deur opengezet voor een eventuele renteverhoging in de Verenigde Staten bij de rentevergadering in juni. Het zou voor het eerst zijn sinds 2006 dat de rente in de VS wordt verhoogd.

Fed-president Janet Yellen zei in een toelichting op het rentebesluit in maart dat een renteverhoging na de bijeenkomst in april niet uitgesloten kan worden. Maar een besluit over een tijdstip voor een renteverhoging is nog niet genomen.