Beleggers kijken deze week uit naar de opening van het cijferseizoen door het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa en de notulen van de Fed-rentevergadering. 

Maandag blijven de beurzen in Europa gesloten voor tweede paasdag, maar op Wall Street zal wel worden gehandeld.

Vrijdag kwam een tegenvallend cijfer naar buiten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkgelegenheid, exclusief de landbouwsector, groeide vorige maand met 126.000 banen, de zwakste toename sinds eind 2013.

Economen hadden op een banengroei met 245.000 arbeidsplaatsen gerekend. Beleggers kregen vrijdag niet de mogelijkheid om te reageren op het banencijfer omdat de beurzen in de Verenigde Staten en Europa dicht waren.

Woensdag worden de notulen gepubliceerd van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. De Fed liet toen weten het woord 'geduld' uit de beleidsverklaring te schrappen.

Mogelijk kan de Fed in juni besluiten de rente te verhogen, al hangt een renteverhoging af van de economische cijfers. De tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt zullen waarschijnlijk de Fed er toe bewegen voorlopig nog af te zien van een renteverhoging.

Alcoa

Deze week komen ook de Japanse en Britse centrale bank met berichten naar buiten.

Alcoa komt woensdag nabeurs met cijfers over het eerste kwartaal. Het aluminiumconcern trapt traditiegetrouw als eerste grote beursfonds de cijferperiode in de VS af.

De week daarna barst het cijferseizoen in volle hevigheid los met bedrijven als Intel, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Google, Bank of America en General Electric. Chipmachineproducent ASML komt die week als eerste AEX-bedrijf met de resultaten naar buiten, gevolgd door Unilever.

Dienstensector

Deze week kunnen verschillende macro-economische cijfers op aandacht rekenen. Uit de VS en Europa komen onder meer gegevens over de bedrijvigheid in de dienstensector. Ook komen er cijfers over de Duitse industrie en de detailhandelsverkopen in het eurogebied.

Het CBS publiceert deze week data over de inflatie en de industrie.