Beleggers in Iran reageren positief op het donderdag gesloten nucleair akkoord.

Die kan namelijk leiden tot opheffing van economische sancties tegen het Aziatische land.

De belangrijke TEDPIX-index van de beurs in Teheran eindigde zaterdag ruim 3 procent in de plus. Belangrijke bedrijven Khalij Fars Petrochemical en Iran Telecommunications klommen 4 procent.

Donderdag kwam Iran na anderhalf jaar overleg met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China tot een raamakkoord over het Iraanse kernprogramma. De details moeten nog worden ingevuld. Daarvoor hebben de partijen juni als deadline gekozen.

Op de beurs in Teheran wordt vijf dagen in de week gehandeld, van zaterdag tot en met woensdag. Op donderdag en vrijdag is de beursvloer gesloten.

Olieland

Iran is van oudsher een belangrijk olieland. Wanneer sancties tegen Iran worden opgeschort, kan dat ervoor zorgen dat Iran zeker een miljoen vaten olie meer kan exporteren.

''Dat komt neer op zo'n 24 tot 30 miljard dollar aan extra inkomsten voor het land'', zegt analist Masoud Gholampour van de Novin Investment Bank in Teheran. ''Het zal een domino-effect teweegbrengen in de hele economie.''

In de straten van de Iraanse hoofdstad brak donderdag al spontaan een volksfeest los, toen het nieuws over de in het Zwitserse Lausanne gesloten deal bekend werd. Tienduizenden mensen gingen de straat op en scandeerden hun dank aan de Iraanse leiders.