David Zaslav, topman van het Amerikaanse mediaconcern Discovery Communications, heeft zijn beloning vorig jaar bijna zien vervijfvoudigen naar ruim 156 miljoen dollar (ongeveer 143 miljoen euro). 

Dat blijkt uit documenten die het bedrijf achter tv-zenders als Discovery, TLC en Animal Planet naar buiten heeft gebracht.

De 55-jarige Zaslav was al een van de best betaalde mediabazen in de Verenigde Staten. In 2013 streek hij zo'n 33 miljoen dollar op.

Dat hij nu nog meer krijgt, heeft te maken met zijn contractverlenging. Zaslav zit al sinds 2007 bij Discovery en heeft vorig jaar voor nog eens zes jaar bijgetekend. Het geld krijgt hij dan ook niet allemaal direct op zijn rekening gestort.

Prestatiegebonden

Bijna 95 miljoen dollar van de beloning betreft aandelen waar hij pas de beschikking over krijgt als hij komende jaren bepaalde doelstellingen weet te behalen.

Discovery presteert al jaren goed onder leiding van Zaslav. Op de beurs zijn de aandelen van het bedrijf nu veel meer waard, dan toen hij bij Discovery begon.

In de Verenigde Staten worden de bazen van grote bedrijven vaker flink beloond. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat Stephen Schwarzman van investeerder Blackstone vorig jaar goed was voor een inkomen van meer dan 650 miljoen dollar.