Topmanagers van Belgische beursgenoteerde bedrijven verdienden in 2014 fors minder dan het jaar ervoor. 

De gemiddelde vergoeding die ze kregen daalde vorig jaar met 17 procent van 2,23 miljoen euro naar 1,85 miljoen.

Ze kwamen daarmee uit op het laagste peil sinds de financiële crisis in 2008 uitbrak, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag.

In tien grote beursgenoteerde bedrijven verdiende de ceo in 2014 minder dan in 2013. Sommigen, zoals de topmensen van AB InBev, Belgacom en Bpost, kregen zelfs de helft minder.

Bij overheidsbedrijven Belgacom en bpost kwamen nieuwe ceo's die zich moesten schikken naar het door de overheid ingestelde salarisplafond.

Zeven ceo's verdienden wel meer dan in 2013, maar die stijging beperkte zich in de meeste gevallen tot enkele procenten, met als uitzondering het salaris van de topman van KBC, dat met ruim 25 procent toenam.

De bestbetaalde topmanager van België vorig jaar was Roch Doliveux van de farmagroep UCB, met een salarispakket ter waarde van 4,28 miljoen euro.

Ophef in Nederland

In Nederland schoten de beloningen voor de top van grote beursgenoteerde bedrijven vorig jaar juist omhoog door onder meer grote winsten op aandelenpakketten en hogere bonussen.

Ook ontstond vorige week ophef over het salaris van de top van ABN Amro, dat naar de beurs wil, toen bekend werd dat dit met een ton omhoog zou gaan.

Die beslissing is inmiddels teruggedraaid, maar zorgde alsnog voor politieke onrust vanwege de rol die Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem speelde in aanloop naar het bekendmaken van de verhoging.

ABN vs Dijsselbloem, reconstructie van een straatgevecht