De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in maart veel minder sterk gegroeid dan een maand eerder. 

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. De werkgelegenheid, exclusief de landbouwsector, nam met 126.000 banen toe. Dat is de zwakste stijging van het aantal nieuwe arbeidsplaatsen sinds december 2013.

Economen hadden in doorsnee een banengroei met 245.000 verwacht. Het cijfer over februari werd bijgesteld tot 264.000 nieuwe arbeidsplaatsen, van een eerder gemelde 295.000.

De werkloosheid in de VS bleef vorige maand onveranderd op 5,5 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking in vergelijking met februari. Dat is het laagste niveau in meer dan 6,5 jaar.

Het cijfer geeft aan dat bedrijven in de VS wat kalmer aan doen met het aannemen van nieuw personeel met het oog op de minder sterke groei van 's werelds grootste economie.

Volgens het ministerie was de zwakkere banengroei zichtbaar in vrijwel alle sectoren. In de verwerkende industrie was zelfs een flinke daling van het aantal arbeidsplaatsen te zien. In de oliesector nam het banenverlies verder toe.

Het gemiddelde uurloon in de VS steeg in maart met 0,3 procent op maandbasis naar 24,86 dollar (22,61 euro). De gemiddelde werkweek bedroeg 34,5 uur.

Op de aandelenmarkten konden beleggers niet reageren op het tegenvallende banencijfer. De beurzen in Europa en New York zijn vrijdag gesloten.